31 Mayıs 2012 Perşembe

Mayis ayinda Moskova'ya kar mi yagiyor yoksa yaz mi geliyor:)

Merhabalar,

Yok artik diyorsunuz degil mi ? Ben de ayni seyi dedim, ama daha onceden yasanmis bir olay oldugu icin de havadan suzulen beyaz tanecikleri ilk gordugumde aklima kardan baska birsey olabilecegi aklima gelmedi :)
Ilk bakista size kar yagdigini dusunduren beyaz tanecikler aslinda Kavak agaclarindan dokulen polenlermis. Polen filan diyip gecmeyin disarida herhangi bir sey yaptiginizda, yurudugunuzde, oturdugunuzda sizi o kadar rahatsiz ediyorlar ki, sanki bilincli olarak burnunuza, gozunune, kulaginiza dogru saldiraya gecmis durumdalar hele bir de ruzgar ile birlestikleri zaman. Internetten okudugum kadariyla devlet bu sene bu duruma savas acmislar, farkli agac turleri ekerek ve kavaklari budayarak cozum bulmaya calisiyorlarmis. Yine de asagidaki gibi goruntulerle karsilasmak mumkun.

puh

Neyseki bu polenler sadece yaz oncesi ortaya cikiyorlarmis. O zaman aslinda bu guzel bir haber, Moskova'ya da yaz geleceginin habercisi:) Ama yine de alerjisi olanlar dikkat etsinler.

28 Mayıs 2012 Pazartesi

Moskova Turk Tiyatrosu

Merhabalar,

Bugun internette dolasirken beni cok sasirtan bir haberle karsilastim. Mayis ayindan beri Moskova'da bir Turk Tiyatrosu acilmis. 1 Haziranda da yeni gosteriler var ismi de 'Ortaya Karisik' hem de ucretsiz. Oyun saat:20:00 de baslayacak. Tiyatronun yeri ise Sredniy Tishinskiy pereulok 'da. (Belorusskaya metro istasyonu). Salonlari 450 kisilik oldugundan herhangi bir yer bulma sorunu olmayacagini belirtmisler. Yine internetten okudugum kadariyla Levent Kirca izleyeci olarak katilacakmis. Hem destek olmak amaci ile hem de Moskova'da Turkce bir etkinlige katilmanin guzelligini yasamak icin gidilmeye deger.

Asagida, Oyunun afisini gorebilirsiniz.



27 Mayıs 2012 Pazar

Moskova'da Turk Kahvaltisi

Merhabalar,


Moskova'da alisik oldugumuz bir sekilde kahvalti yapmak cok zor. Ozellikle kahvaltida beyaz peynirsiz yapamayanlardansaniz. Ben de bu konudan muzdarip biri oldugum icin azimle aradim , taradim ve sonunda soyle peyniriyle, demleme cayiyla, simidiyle, menemeniyle, zeytiniyle.. mukemmel bir turk kahvaltisi yapan bir yer buldum. Aslinda bir cogumuzun Turkiye'den alisik oldugu bir yer - Kitchenette. henuz menusundeki diger yemekleri inceleme firsatim olmadi gozum kahvaltisi ile buyulenmisti cunku. Biraz merkeze uzak bir alisveris merkezinde olmasina ragmen Turk'lerin ozellikle pazar gunleri orada kahvalti etmek icin sinir tanimadiklarini gordum :) Mekana girdiginiz zaman mutlaka birkac masadan turkce sesler yukseldigini duyacaksiniz ve uzun suredir Moskova'da iseniz bu cok hosunuza gidecektir. Onunuzde bir de bogaz manzarisi olsa al sana tam bir Istanbul pazari. Ama nerdeee :) Neyse dagilmayalim. Masalarin disinda, turkce konusan garsonlar bulabilirsiniz. Ozellikle sefinin Turk olmasi cok guzel, ayrica cok da ilgili. Masamiza kadar gelip memnun olup olmadigimizi ve herhangi bir seye ihtiyacimiz var mi diye sordu. Kahvaltisi disinda ilgisi ve servisiyle de bir numara. Moskova'ya gelen turklerin bir numarali adresi olacagina inaniyorum. Yerinin merkeze biraz uzak oldugundan bahsetmistim o yuzden buradan yetkilere sesleniyorum, merkeze de bir tane Kitchenette sart :)


Peki nasil gideriz biz bu Kitchenette'ye?
Kitchenette Afimall alisveris merkezinin en ust katinda yer aliyor ve metoyu kullanirsaniz aliveris merkezine direk baglantisi var. Oncelikle Metro haritalarinizda acik mavi ile gosterilen numarasi 4 olan metro hattini kullanmaniz lazim. Yalniz bu hatti kullanirken metroda dikkat etmeniz gereken bir durum var. O da bu hat ikiye ayriliyor ve dogru hatta binmezseniz sizi cok baska yerlere goturebilir :) O yuzden 'Vystavochnay' duragini gosterdigi tarafa binmeniz gerekiyor. 


Ben artik susuyorum ve fotograflarim konussun diyorum :) Afiyet olsun :)




Moskova'ya geleceklere onemli ipuclari

Merhabalar,

Moskova'ya geldiginizde size yardimci olacak birkac ipucu eklemek istiyorum. Burasi suprizlerle dolu oldugu icin bu yazi eminim guncellenmeye devam edecektir :)


  • Mutlaka buraya gelmeden gezilecek yerler ile ilgili bir arastirma yapin, gerekli gezi kitaplarini alin. Cunku burada bir tane bile turist information bulamayacaksiniz.

  • Yaninizda her daim guncel bir metro haritasi tasiyin (Ingilizce/Rusca)

  • Metroda insanlar size carpar ya da onunuze gecerse hic aldirmayin, burasi icin cok normal bir durum.

  • Pasaportunuzu her daim yaninizda tasimaniz gerekir, cunku her an bir polis tarafindan cevrilip sorgulanabilirsiniz.

  • Paranizi Rubleye cevirirken cok dikkat edin, mutlaka almaniz gereken parayi siz kendiniz de hesaplayip sayip alin.

  • Muzelere girerken mutlaka yaninizda nakit para bulundurun.

  • Taksi kullanmaniz gereken durumlarda cok dikkat edin, eger oteliniz ya da baska birisi sizin icin bir sirketten cagirmiyorsa, taksiyle mutlaka pazarlik yapin. 

To be continued..

Kremlin


Merhabalar,

Oncelikle sunu belirtmekte fayda var , Moskova'ya gelip Kremlin ve Kizil Meydani gormeden donerseniz, Moskova'ya gelmis sayilmazsaniz Bu yazimda size Kremlin'den bahsetmek istiyorum.Turistik acidan bu kadar guzel ve cok ziyaret edilen bir yer olmasina ragmen bu yerlerin girislerini bulmak, bilet almaya calismak bir o kadar da zor. Size bu girisleri en iyi anlattigini dusundugum bir semayi alt tarafa ekliyorum. Simdi bu semadan yararlanarak gezerken isinizi kolaylastiran bazi bilgiler vermek istiyorum.


Aslinda, Kremlin ve Kizil Meydani 1 gunde gezmek mumkun. Benim size tavsiyem oncelikle Kremlin'den baslamaniz, cunku Kremlin'deki bazi muzelere girisler ancak belirli saatlerde bunlari kacirmak istemezsiniz.
Turunuza, Kremlin'den basladiginizi varsayarak yazima devam ediyorum. Burada oncelikle sorulmasi gereken 2 temel soru var , Kremlin'e nasil giderim? ve Biletleri nereden alabilirim? 

  • Ilk soru:Kremlin'e nasil gidilir?
Tverskaya caddesine yakin bir yerde kalmiyorsaniz metroyu kullanmaniz sart. Kremlin'e giden 3 adet metro hatti var: 

1- Yesil Hat (Hat Numarasi :2) (Durak : Teatralnaya) Bu hat aslinda sizi direk Kremlin'e cikarmaz , Bolshoy Tiyatrosunun onune cikarir. Ama bu tiyatronun onunda kafani kaldirdiginiz zaman Kremlin'i gormemeniz imkansiz ve bilet alacaginiz yere yaklasik 10-15 dk yuruyus mesafesindesiniz. Bu tiyatro - tiyatrolar meydani- mutlaka gorulmesi yerlerden biri, bu yuzden vaktiniz varsa once burada bir tur atip sonra Kremlin'e gecebilirsiniz.

2- Kirmizi Hat (Hat Numarasi:1) (Durak:Okhotny Ryad) Bu hat sizi direk olarak Kremlin'in ana girisi olan 'Kutafya Tower' a cikaracaktir. Gun icerisinde cok yureyeceginizi varsayarsak bu hatti kullanmak daha akillaca olabilir.

3- Lacivert Hat (Hat Numarasi :3) (Durak: Ploshcad Revolutsi) Bu hat da sizi 'Bibleoteka il Lenin' yani Lenin'in kutuphanesinin oraya cikarir ki bu cikis da hemen kirmizi hattin cikisinin biraz gerisinindedir yani kafanizi saga cevirdiginizde 'Kutafya Tower' i cok rahat gorebilirsiniz.

Metroyu kullanmak istemiyorsaniz ve Teverskaya caddesine cikarsaniz, cadde sizi Kremlin'e goturecektir, merak etmeyin :) 

  • Ikinci Soru: Nereden bilet alacagim ?
Sadece Kremlin'e girmek icin bilet almaniz gerekmektedir, Kizil Meydana girmek icin herhangi bilet almaniza gerek yok. Simdi bilet satilan yeri size rahat anlatabilmek icin semaya bakmanizi istiyorum. Semaya baktiginizda sag ust taraftaki  'The Armoury Chamber' ile 'Kutafya Tower' (sag alt tarafta yer almaktadir) arasinda sol tarafta bilet ofisini goreceksiniz. Bilet ofisinden 'The Armoury Chamber' , 'Katedraller' ve 'Ivan Bell Tower' biletlerini alabilirsiniz. Burada dikkat etmeniz gereken baska bir sey daha var, 'The Armoury Chamber' ve 'Ivan Bell Tower' girisleri saatli olarak satiliyor.
 'The Armoury Chamber' muzesine girisler ancak bu saatlerde mumkun :10:00, 12:00, 14:30, 16:30 ve giseler bu saatler icin sadece yarim saat oncesinden bilet satmaya basliyorlar. Erken gidip alirim gibi bir durum soz konusu degil. Benim size tavsiyem saat 10:00 daki seansi kacirmayin ve 9:30 da mutlaka siraya girmis olun. Sabah giderseniz eger cok cok az sira olur onun disindaki seanslar icin de sira beklemek zorunda kalirsiniz. Hatta yarim saatlik zaman araliginda size sira gelse bile bilet kalmayabilir ve siz tekrar diger seans icin siraya girmek zorunda kalabilirsiniz.(Bilet Fiyati : 700 Ruble). Bu arada, 'The Armoury Chamber' turunu bitirdikten sonra cikisa dogru yoneldiginizde 'Diamond Fund' muzesini de goreceksiniz. Bu muzeye bilet ancak muzenin girisinden aliniyor. Yani 'The Armory' yi gezmeden bu muzeye bilet almak mumkun degil. (Bilet Fiyati :350 Ruble)
'Katedraller' alanina girmek icin yine ayni giseden bilet alabilirsiniz ve buraya girmek icin herhangi bir zaman kisitlamaniz yok. 'The Armoury Chamber' muzesini gezdikten sonra geriye donup bilet aldiginizi yeri gecerek 'Kutafya Tower'dan giris yapabilirsiniz.(Bilet Fiyatlari: 350 Ruble)
 'Ivan Bell Tower' Kremlin'in icinde yer aldigi icin ve buraya girmek icin de bir zaman kisitlamasi mevcut oldugu icin buna dikkat ederek girmenizde fayda var. 'Ivan Bell Tower'i gezebileceginiz saatler de su sekilde:10:15, 11:30, 13:45, 15:00, 16:00. Bu da demek oluryor ku 'The Armoury Chamber' i gezdikten sonra Kremlin'e girmeden tekrar siraya girmeniz gerekmektedir. Yalniz 'Ivan Bell Tower' sadece yazin gezilebiliyor, o yuzden gidis zamaninizda acik olup olmadigini http://kreml.ru/en adresinden kontroll edebilirsiniz. Ayrica bazen duzenlenen gosterilerden ya da ozel gunlerden dolayi Kremlin kapanabiliyor, Kremlin'e ayiracaginiz gunu secerken bu siteyi kontrol etmeyi de unutmayin.Yoksa kapisindan donup tum planlarinizi degistirmek zorunda kalabilirsiniz. (Bilet Fiyati: 500 Ruble)

Peki, genel olarak Kremlin'e girdiginiz takdirde nereleri gorebilirsiniz?

The Armoury Chamber 
The Assumption Cathedral 
The Archangel Cathedral
The Annunciation Cathedral
The Church of the Deposition of the Robe of the Holy Virgin
The Patriarch's Palace
The Ivan Bell-Tower
The Tsar Cannon
The Tsar Bell

Yukaridaki listeden 'Armoury Chamber' ve 'Ivan Bell Tower' disindaki yerlerin hepsini Katedraller Meydanina aldiginiz bilet ile gorebilirsiniz. Ekstra bir ucret odemenize gerek yok.

Simdi de Kremlin'den birkac fotograf ...

The Armoury Chamber



The Assumption Cathedral


The Archangel Cathedral





The Annunciation Cathedral



The Church of the Deposition of the Robe of the Holy Virgin



The Patriarchs Palace



The Ivan Bell Tower 



 The Tsar Cannon



 The Tsar Bell


12 Mayıs 2012 Cumartesi

Moskova Gezi/Survival Rehberi 101

Merhabalar,


Moskova'da gecen 3 aydan sonra anladim ki bu sehir rusca bilmeyen turistler ve benim gibi yasamaya calisanlar icin cok zor bir sehir. Ama iste tam bu noktada ben devreye gidiyorum. Cok buyuk bir acigi kapatip kendi yasadigim zorluklardan cikarimlarimi Moskova'ya gelmek isteyenlerle paylasacagim.

Oncelikle bir Avrupa sehrindeymissiniz gibi dusunmeyi birakmaniz gerekiyor. Ingilizce konustugum takdirde derdimi bir sekilde anlatmayi basarabilirim, herkes bana yardimci olur , hic bir sey olmasa en azindan bir turist information vardir diye dusunuyorsaniz cok yaniliyorsunuz. Hemen birakin o dusunceleri hemen. Durumu su sekilde anlatmaya calisiyim, yanlis bilmiyorsam Moskova,da sadece tek bir tane turist information merkezi var, o da turistik yerlerle cok cok alakisiz bir yerde, onu bulmaktansa kendiniz daha rahat gezersiniz emin olun :)

Bu blog dizisi tamamlandiginda en cok merak edilen ve cogu gezi rehber kitabinda olmayan, tiyolari ve bilmeniz gereken herseyi toparlamis olacagim. Mesela diyelim ki meshur Kremlin'i gezmek istediniz, saat kacta bilet sirasinda olmalisiniz? En onemlisi nereden bilet aliniyor ? Bu Kremlin'in girisi nerededir? Ya da hangi galeri de hangi eserler var? Nerede ingilizce menu bulabilirim? Ya da tatil filan anlamam ben illa da kebabimdan ayri kalamam mi diyorsunuz?Ya da soyle guzel bir turk kahvaltisini mi ozlediniz?  Bunun gibi daha bircok akliniza takilan ve her yerde bulamayacaginiz bir suru sorunun cevabini bulabileceksiniz :)

Keyifli okumalar.



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...