29 Haziran 2012 Cuma

Moskova'da Havalimanlarina Ulasim

Merhabalar,

Moskova'da
  • Bykovo (BKA)
  • Domodedovo (DME)
  • Sheremetyevo (SVO)
  • Vnukovo (VKO)
olmak uzere 4 tane havalimani bulunmaktadir.

Bunlardan Bykovo'ya buyuk ihtimalle duymamissinizdir. Cunku kendisi ulusalararasi bir havalimani degil,   rusya icindeki seyehatler buradan yapiliyor. 

Bundan bir kac ay oncesine kadar THY ile hem DME,SVO hem de VKO'ya ucabiliyordunuz. Ama simdi DME'ye yapilan cok az sefer var, hatta SVO'ya hic ucus kalmadi. Turkiye ucuslari icin artik VKO havalimani kullaniliyor. Ben de hep VKO'yu kullandigim icin oradan adim adim nasil Moskova'nin merkezine gelebileceginizi anlatacagim. Diger havalimanlarini icin de kullanmaniz gereken metro ve tren istasyonlari belirtebilecegim sadece. Moskova'da hep cok trafik oldugu icin havalimani trasferleriniz sirasinda tren ve metro sistemini kullanmanizi siddetle tavsiye ediyorum. Valizim var nasil tasirim diye dusunmeyin, bir kac kere ayni hataya dustum :S araba,otobus,taksi vb. tasitlari kullanirken gecireceginiz sinir krizi ve zaman kaybindansa birazcik yorulmayi tercih edin bence. Hem tren istasyonlari cok guzel ve uygun fiyatli. Moskova'ya ilk ayak bastiginiz anda Allah'im nereden dustum buraya demeyip, tatilinize guzel bir baslangic yapmak istiyorsaniz bence tavsiyemi dinleyin :) Ben sizi uyardim bundan sonrasi artik size kalmis :)

  • Domodedovo (DME)
Yesil hatti (Line:2) kullanarak cok rahat bir sekilde ulasabilirsiniz. 'Paveletskaya' istasyonundan inip 'Paveletsky Station' i bulmaniz gerekiyor. Bu istasyona geldiginizde havalimanina giden trenlerine ('Aeroexpress') bineceksiniz. Yolculuk 40-50 dk arasinda suruyor. Yalniz dikkat edin trenler saat basi kalkiyor. Gidis saatinizi ona gore ayarlayin. 'Paveletsky Station'dan trenin ilk kalkis saati 6:00 , son tren ise 23:40'da kalkiyor. DME'den ise ilk kalkis 7:00, son kalkis ise 00:40. Tren bileti ise yetiskinler icin 300 Rub, cocuklar icin 80 Rub. Eger oldu da metronun yanlis tarafindan ciktiniz,etrafiniza bakin asagidaki 'Pavaletsky Station' binasini bulun.

File:Moscow Paveletsky Rail Terminal.JPG


  • Sheremetyevo (SVO)
Yesil (Line 2) ve Kahrevengi (Line 5) hatlarin kesisiminde bulunan Belorusskaya istasyonunda inip 'Belorussky Station' bulmaniz gerekiyor zaten dogru cikistan cikmayi basardiysaniz hemen karsiniza cikmasi lazim. Yanlis cikanlar ise asagiya bir fotografini ekliyorum. Metrodan ciktiginizda etrafiniza bakinin bu istasyonu gormemeniz imkansiz. Yine buradan havalimanina giden trenlere ('Aeroexpress') bineceksiniz. Bu istasyondan kalkan ilk tren saat 5:30 da son tren ise 23:30'da.SVO'dan kalkan ilk tren 5:00'de son tren ise 23:00 de hareket ediyor. Yolculuk yaklasik olarak 35 dk suruyor. Bilet fiyati ise 300 Rub. (Yalniz bu havalimanini kullanirken dikkat etmeniz gereken bir nokta daha var, bu havalimaninin 2 tane terminali var, hangisine gideceginize onceden dikkat etmeniz lazim. Genelde uluslararasi ucuslar Terminal 2 den kalkiyor ama yine de dikkat etmek lazim)

File:Beloruss-vokzal.jpg

  • Vnukovo (VKO)
VKO'ya gitmek icin 3 hat ile transfer (Kahverengi line:5, Koyu Mavi line:3, Acik Mavi line: 4) yapabileceginiz 'Kievskaya' istasyonunda inmeniz gerekiyor.Metronun bildigim kadariyla tek cikisi var, o yuzden yanlis bir yerden cikmanizin pek mumkun oldugunu sanmiyorum. Metrodan ciktiginizda karsinizda kocaman bir alisveris merkezi goreceksiniz. Eger cok vaktiniz var ise orada vakit oldurebilirsiniz. Saginiza dogru baktiginizda ise 'Kievsky Railway station'i goreceksiniz.

File:Kievski railstation.JPG

Iceri girdikten sonra 'Aeroexpress' biletlerinin satildi yeri bulmaniz gerekiyor. Binaya ilk girdiginizde saga dogru devam ediceksiniz sonra sola donmeniz lazim ve karsinizda kirmizi kirmizi yazilarla 3 tane 'Aeroexpress' kasasi goreceksiniz.Biletinizi aldiktan sonra sag tarafta bekleme yeri var orada bekleyebilir ya da sol taraftaki kahverengi buyuk kapinin orada siraya gecebilirsiniz. Ama siraya gectiniz diye o sirada bineceginiz anlamina gelmiyor. Birileri elbet onunuze gececektir, alisin buna cunku burasi Moskova :) Kapilar acildiktan sonra yine kirmizi trene biniceksiniz. Biletlerin bir numarasi yok o yuzden istediginiz vagona oturabilirsiniz. Yanlis bilmiyorsam sadece ilk iki vagon business class, onun disinda istediginiz vagona binebilirsiniz demek lazim. Ayrica hem istasyonda hem de trenin icinde ingilizce anons yapiliyor.O yuzden korkmaniza gerek yok :) Bilet fiyatlari 350 Rub. Yolculuk yaklasik olarak 30-35 dk suruyor. 
Peki Aeroexpress'den indikten sonra ne yapmaniz gerekiyor hemen saginizdaki yuruyen merdivenlerden yukari cikin. Bu arada unutmadan biletinizi mutlaka saklamaniz gerekiyor cunku istasyondan cikip havalimanina girebilmek icin onlari okutup gecis yapmaniz gerekiyor. Biletinizi okutup gecisinizi yaptiktan sonra soldan devam etmeniz gerekiyor. International flight lar soldan devam ediyor, saga giderseniz yanlis olur. Zaten levhasinida gorursunuz. Sonra yine sola dogru 'Exit to airport' yazisini goreceksiniz. Bu aslinda havalimanina gider manasinda yazilmis,ilk anda anlasildigi gibi havalimanindan cikiyorum gibi dusunmeyin :) oradaki yuruyen merdivenleri takip ettikten sonra binanin disina cikmis oluyorsunuz. Karsiya gecip sag taraftaki A terminaline dogru gidin. Bagajlarinizi x-ray den gecirip havalimanina girdikten sonra yukari kata cikmaniz gerekiyor. Etrafta pek yazi yok varsa da anlasilir degil ama geldiginiz kat 'Moskova'ya gelis' ust kat ise 'Istanbul'a gidis'. yukari kata ciktiktan sonra THY bankolari sag tarafta yer aliyor. Hadi bakalim hayirli ugurlu olsun. Check-in'e kadar gelmeyi basardiniz.

Herkese iyi yolculuklar :)

Not:Yukari anlattigim metro ve tren istasyonlarini asagidkai semadan daha net gorebilirsiniz
Metro Map with Aeroexpress Lines

Moskova'da bilmeniz gereken onemli adresler ve telefonlar

Merhabalar, 


Ozellikle Moskova tatile cikmadan once mutlaka not alinmasi gereken adresler ve telefonlari yazinin devaminda bulabilirsiniz, cunku burada herhangi bir problemle karsilastiginiz zaman size yardimci olabilecek kimse yok. 



TC MOSKOVA BÜYÜKELÇİLİĞİ
7. Rostovskiy Pereulok No 12
Metro Kievskaya
Tel       : 00 9 495 956 55 95
Faks   : 00 7 495 956 55 97
Email  :  turemb@co.ru

TÜRK HAVA YOLLARI MOSKOVA
Ul. Bolşoya Dmitrovskaya No 7/5
Metro Teatralnaya – Ohodnıy Ryad
Tel       : 00 7 495 980 52 02 - 292-1667 / 5121 / 4345
Faks   : 00 7 495 933 55 23

Kayıp Kredi Kartları 
American Express: (495) 755 90 01 
Visa, Master Card ve diğer: (495 ) 956 35 56 
Havaalanları

Vnukovo (Artik tum THY ile ucuslar sadece bu havalimanindan yapiliyor)

Tel: (495) 436 24 14

27 Haziran 2012 Çarşamba

Coffee Playlist

Merhabalar,

Gecen gun internette gezinirken cok guzel bir siteye rastladim. www.coffeeplaylist.com

Adindan da anlasilabilecegi gibi kahve icerken yaninda guzel gidebilecek sarkilarin derlendigi bir site

olusturulmus.Youtube baglantilari ile de cok rahat dinleyebiliyorsunuz. Muzikler kahve cesitlerine gore

ayrilmis. Ne icmeyi tercih ediyorsunuz ? 'Espresso' mu o zaman size Team B' den On My mind gelsin

Yok daha soft bir sey mi tercih ediyorsunuz o zaman mesela 'Latte' Melody Federer'den Leadbelly

calsin. Ozellikle kahve keyfi yapmayi sevenlerdenseniz bu siteye bayilacaksiniz. Ben bayildim sahsen :)

Ozellikle soguk,puslu Moskova havalarinda cok guzel gidecegini dusunuyorum :)

O zaman bugunun sarkisi da bu olsun.. 'French Press' kategorisiden Caro Emerald 'Back it up'




24 Haziran 2012 Pazar

Eski Arbat'taki sanat ruhu


Merhabalar,

Moskova'ya geldiginiz zaman Eski Arbat caddesine ugramadan olmaz. Eski zamanlarin sanatsal atmosferi bugunlerde de az da olsa devam ediyor. Her zaman farkli farkli etkinlikler, performanslarla karsilasabilirsiniz. Eski sanat ruhunu biraz daha yansitmasi amaciyla caddenin sonuna dogru cift tarafli olarak eski ve yeni seyyar kitap saticilari eklenmis.

Peki Eski zamanlarda cadde nasildi? Adeta bir sanatci yuvasiydi. Rusya sanat tarihine onemli katkilarda bulunan sanatcilarin yolu bir sekilde arbat caddesiyle mutlaka kesilmistir: Cehov, Puskin, Caykovski, Mayakovski, Meyerhold...  Cehov unlu oyunu 'Uc KizKardes' ilk defa caddenin girisindeki Prag restoraninda sahnelenmistir.

Simdi baktiginizda ise ,Puskin muzesini, her turlu hediyelik esya dukkanini (size daha onceki yazimda iclerinden birinden bahsetmistim.), caddenin sonunda 'Stalin'in yedi kizkardesi' olarak anilan gorkemli Rusya Disisleri Bakanligi binasini gorebilirsiniz. Eski sanatsal yapisinin ne kadar korundugu tartisilir ama yine de cok ilginc etkinler ve sanatcilar gorebilirsiniz.

Arbat'taki performanslardan kareler..



Asagidaki fotograflar ise sprey boya ile resim yapan bir sanatciya ait. Resimleri cok basarili, ben kendi adima yapilis asamasini da izledigim icin cok begendim. Ayrica yapan kisi de Turk. Yolunuz Arbat'ta duser de bu sanatci ile karsilasirsaniz bence durup bir izleyin. Su anda sadece fotograf cektigim icin cok pismanim keske video cekimi yapsaydim diye dusunuyorum. 

Resmin bitmis hali..



Iste resmin olusmasindan adim adim kareler.. 


 

















Moskova'da hediyelik esya nereden alinir?








Merhabalar,


Gezdiniz gezdiniz sira simdi hediyelik esyaya geldiiii.Moskova her konuda oldugu gibi bu konuda da cok pahali. O yuzden size Turkce anlayan ve pazarlik yapabileceginiz bir yer soyleyecegim. 'Souvenirs Arbat 21' yeri ise Eski Arbat caddesinde Sbarro'nun yaninda. Cok yardimsever ve tatli calisanlari var. Fiyat konusunda yardimci da oluyorlar ama asil en onemlisi anlasabileceginiz, dilinizi anlayan bir yerden alisveris yapmis olursunuz :)






























Peki Moskova'dan hediyelik esya olarak neler alabilirsiniz ?





En orjinal sayilabilecek hediyelikler, Kurk kalpaklar ve Matruska bebekler olacaktir.



Matruska bebekleri aslinda hepimiz asagidaki gibi biliriz










Ama aslinda orjinal olan matruska bebekler yan tarafta ve asagida gordugunuz gibi. Fiyatlari yukaridaki matruska bebeklerine gore daha pahali ama orjinal olmasini istiyorsaniz dusunebilirsiniz :)

Tabi ki klasik magnet, anahtarlik ve t-shirt almak isterseniz Moskova'ya ozgu cesitlerini de bulabilirsiniz. Ozellikle sovyet zamanina ozgu magnetler guzel bir hediye secimi olabilir.




 Iyi Alisverisler :)

15 Haziran 2012 Cuma

Yandex - Metro

Merhabalar,

Yine Yandex'in hayat kurtaran bir uygulamasini daha anlatmak istiyorum sizlere. Yandex - Metro uygulamasi






Elinizde guncel bir metro haritasinin olmasinin yaninda metro hatlari arasindaki gecislerini kolaylastiriyor ve gidecegeniz yere ne kadar zamanda ulasacaginizi da soyluyor. Yapmaniz gereken tek sey hangi metro duragindan hangi metro duragina gideceginizi secmek. Yukari solda gozuken ana ekrandan sol ustteki ilk kutucuga hangi durakta oldugunuzu seciyorsunuz sonra sagdaki kutucuga ise gideceginiz metro istasyonun duragini seciyoruz. Secim isini nasil yapicaz diye endise ediyorsaniz. Onunda kolayini dusunmusler. En sag ustteki defter ikonuna tikladiginiz zaman iki secenek cikiyor karsiniza 1. secenek durak isimlerini yaninda renkleri ile birlikte alfabetik sirali olarak gorebiliyorsunuz. 2. secenek de ise hat hat metro duraklarini gorebiliyorsunuz. Secimlerinizi yaptiktan sonra hangi metro hattini kullanarak hangi hatta degistirme yapmaniz gerektigini ve ne kadar sure tutatcagini size gosteriyor.










Metronun kalabaliginda, insanlara derdinizi anlatmaya calismaktansa bu uygulama size buyuk kolaylik saglayacaktir.Ben cok memnunum. Daha once hic gitmedigim yerlere cok rahat bir sekilde korkusuzca nasil gidecegimi dusunmeden gidebiliyorum. Yalniz bende ki uygulamasi rusca, baska bir dilde uygulamasini goremedim ama zaten metrodaki hersey de rusca olacagindan isinize daha cok yarayacagini dusunuyorum. Eh artik bundan sonrasi size kalmis :)

Yandex- Hava Durumu

Merhabalar,

Moskova'ya gelenler ya da yasayanlar cok iyi bilirler ki buranin havasini tahmin etmek imkansizdir. Istasiksel modelleme yapan bir insan olarak gecmis datayi kullanarak tahmin etmeye calismayi bile denedim yok olmadi. Cami actim, havaya baktim ona gore hazirlandim yine olmadi yine olmadi. Hep Disari ciktiktan yarim saat sonra ya yagmura yakalandim ya da usudum (ya da terledim gibi bir secenek burada mevcut degil maalesef :)) Ama en cok dikkatimi ceken sey ise Ruslarin mutlaka havaya uygun giyinmeleri. Ben yine havanin gorunusune kanip disari cikmamla sacimdan sip sip su damlamasi bir olurken bir anda sihirli bir sekilde butun herkesin kiyafetleri havaya uygun hale geliyor. Hatta artik supermen gibi bir telefon kulubesine girip saniyeler icerinde ustlerini degistirdiklerinden bile suphelenmeye baslamistim kii bir hava durumu uygulamasi imdadima yetisti: Yandex- Hava durumu

   

Aslinda siz de gorebilirsiniz hava durumunun sabahtan ogleye, oglenden aksama, aksamdan geceye nasil degistigini. Bu uygulamanin en guzel yani gun icerisindeki hava degisimlerini an ve an takip edebiliyorsunuz. Sabah soguk aksam sicak mi o zaman ona gore haizrlaniyorsunuz. Simdilik gordugum kadariyla Moskova icin tahminleri tutuyor. Ayrica 1 haftalik tahminleri de gormeniz mumkun. Artik ben de Moskova'nin havasiyla basa cikabilirim :) Tatile gelmeden once telefonunuzla uyumlu olan versiyonunu indirmenizi tavsiye ederim :)

Havalar nasil olursa olsun sizin havaniz iyi olsun :))))

2 Haziran 2012 Cumartesi

Rusya Mutfagi . Vol1

Merhabalar,

Rusya'ya geldiginizde, Rusya'ya ozgu diye yediginiz bir cok yemek aslinda buralardan degil. Mesela Moskova'ya gelip de Bors corbasi icmeyen yoktur sanirim. Bors aslinda Ukrayna'nin yemegidir ya da pelmeniyi duymussunuzudur, Pelmeni de aslinda bir Gurcistan yemegidir. (Hatta onlar pelmeni yerine Khankali derler) Liste boyle uzayip gidiyor. Peki sadece ama sadece Rusya'ya ait olan yemek ne mi?  'Blini'. 'Bilini' aslinda bizdeki gozlemeyi biraz andiriyor, ama icine koyulan ek malzemeleri farkli mantarlisi bile mevcut. Gercek 'Blini' yemek istiyorsaniz 'Tepemok' a gitmeniz gerekir. Saginiza solunuza baktiginizda gormemeniz imkansiz subeleri tum Moskova'ya yayilmis durumda. Gordugunuzde tanimaniz acisindan soyle tarif edebilirim, subeleri genelde bufe kivaminda oluyor, kirmizi renkli ve tabelasinda matruskalar var.
Cok kucuk oldugu icin iceri de yer bulamazsaniz elinizde de yiyebilirsiniz. Tamam Rusya'ya ozgu tek yiyecek bu ama tadi nasil derseniz, o konu biraz tartisilir. Ama Rusya'ya gelmisken de bir denemenizde fayda var bence, tadimlik da olsa :)

 Теремок

Moskova'da Tatli yemek isteyenler icin - I Love Cake

Merhabalar,

Simdi dusunun hava henuz kararmamis, aksam yemegi saati gelmemis ama Moskova'yi gezmekten hem yorgun hem de bitap dusmusunuz. Iste tam o anda karsiniza cikan bir kurtarici : I Love Cake.
Ister Tverskaya da olun Ister Mayakovskaya da ya da Arbatta olun biraz daha sabredip yuruyun ve Patriarch's Pond'un cevresinde yer alan I Love Cake'e mutlaka ugrayin. Yok ben oyle cok tatli insaniyim demeseniz bile gidin size uygun birsey mutlaka bulursunuz hafif tatlilardan, cikolata delilerine kadar hepsini dusunmusler. Zaten kapidan girince tam karsiniza bakin o tatlilari gordukten sonra pisman olmayacaksiniz.
Fotograftaki mukemmel tatlinin adi 'Sweet Paul'


Yanina isterseniz tarcinli bir latte ya da americano alabilirsiniz.


Bu arada nasil anlasacagiz diye korkmaniza hic gerek yok ingilizce menuleri ve ingilizce anlayan garsonlari mevcut. Moskova'ya gelip de local bir yer gormek isteyenler icin super bir adres.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...