29 Haziran 2012 Cuma

Moskova'da Havalimanlarina Ulasim

Merhabalar,

Moskova'da
  • Bykovo (BKA)
  • Domodedovo (DME)
  • Sheremetyevo (SVO)
  • Vnukovo (VKO)
olmak uzere 4 tane havalimani bulunmaktadir.

Bunlardan Bykovo'ya buyuk ihtimalle duymamissinizdir. Cunku kendisi ulusalararasi bir havalimani degil,   rusya icindeki seyehatler buradan yapiliyor. 

Bundan bir kac ay oncesine kadar THY ile hem DME,SVO hem de VKO'ya ucabiliyordunuz. Ama simdi DME'ye yapilan cok az sefer var, hatta SVO'ya hic ucus kalmadi. Turkiye ucuslari icin artik VKO havalimani kullaniliyor. Ben de hep VKO'yu kullandigim icin oradan adim adim nasil Moskova'nin merkezine gelebileceginizi anlatacagim. Diger havalimanlarini icin de kullanmaniz gereken metro ve tren istasyonlari belirtebilecegim sadece. Moskova'da hep cok trafik oldugu icin havalimani trasferleriniz sirasinda tren ve metro sistemini kullanmanizi siddetle tavsiye ediyorum. Valizim var nasil tasirim diye dusunmeyin, bir kac kere ayni hataya dustum :S araba,otobus,taksi vb. tasitlari kullanirken gecireceginiz sinir krizi ve zaman kaybindansa birazcik yorulmayi tercih edin bence. Hem tren istasyonlari cok guzel ve uygun fiyatli. Moskova'ya ilk ayak bastiginiz anda Allah'im nereden dustum buraya demeyip, tatilinize guzel bir baslangic yapmak istiyorsaniz bence tavsiyemi dinleyin :) Ben sizi uyardim bundan sonrasi artik size kalmis :)

  • Domodedovo (DME)
Yesil hatti (Line:2) kullanarak cok rahat bir sekilde ulasabilirsiniz. 'Paveletskaya' istasyonundan inip 'Paveletsky Station' i bulmaniz gerekiyor. Bu istasyona geldiginizde havalimanina giden trenlerine ('Aeroexpress') bineceksiniz. Yolculuk 40-50 dk arasinda suruyor. Yalniz dikkat edin trenler saat basi kalkiyor. Gidis saatinizi ona gore ayarlayin. 'Paveletsky Station'dan trenin ilk kalkis saati 6:00 , son tren ise 23:40'da kalkiyor. DME'den ise ilk kalkis 7:00, son kalkis ise 00:40. Tren bileti ise yetiskinler icin 300 Rub, cocuklar icin 80 Rub. Eger oldu da metronun yanlis tarafindan ciktiniz,etrafiniza bakin asagidaki 'Pavaletsky Station' binasini bulun.

File:Moscow Paveletsky Rail Terminal.JPG


  • Sheremetyevo (SVO)
Yesil (Line 2) ve Kahrevengi (Line 5) hatlarin kesisiminde bulunan Belorusskaya istasyonunda inip 'Belorussky Station' bulmaniz gerekiyor zaten dogru cikistan cikmayi basardiysaniz hemen karsiniza cikmasi lazim. Yanlis cikanlar ise asagiya bir fotografini ekliyorum. Metrodan ciktiginizda etrafiniza bakinin bu istasyonu gormemeniz imkansiz. Yine buradan havalimanina giden trenlere ('Aeroexpress') bineceksiniz. Bu istasyondan kalkan ilk tren saat 5:30 da son tren ise 23:30'da.SVO'dan kalkan ilk tren 5:00'de son tren ise 23:00 de hareket ediyor. Yolculuk yaklasik olarak 35 dk suruyor. Bilet fiyati ise 300 Rub. (Yalniz bu havalimanini kullanirken dikkat etmeniz gereken bir nokta daha var, bu havalimaninin 2 tane terminali var, hangisine gideceginize onceden dikkat etmeniz lazim. Genelde uluslararasi ucuslar Terminal 2 den kalkiyor ama yine de dikkat etmek lazim)

File:Beloruss-vokzal.jpg

  • Vnukovo (VKO)
VKO'ya gitmek icin 3 hat ile transfer (Kahverengi line:5, Koyu Mavi line:3, Acik Mavi line: 4) yapabileceginiz 'Kievskaya' istasyonunda inmeniz gerekiyor.Metronun bildigim kadariyla tek cikisi var, o yuzden yanlis bir yerden cikmanizin pek mumkun oldugunu sanmiyorum. Metrodan ciktiginizda karsinizda kocaman bir alisveris merkezi goreceksiniz. Eger cok vaktiniz var ise orada vakit oldurebilirsiniz. Saginiza dogru baktiginizda ise 'Kievsky Railway station'i goreceksiniz.

File:Kievski railstation.JPG

Iceri girdikten sonra 'Aeroexpress' biletlerinin satildi yeri bulmaniz gerekiyor. Binaya ilk girdiginizde saga dogru devam ediceksiniz sonra sola donmeniz lazim ve karsinizda kirmizi kirmizi yazilarla 3 tane 'Aeroexpress' kasasi goreceksiniz.Biletinizi aldiktan sonra sag tarafta bekleme yeri var orada bekleyebilir ya da sol taraftaki kahverengi buyuk kapinin orada siraya gecebilirsiniz. Ama siraya gectiniz diye o sirada bineceginiz anlamina gelmiyor. Birileri elbet onunuze gececektir, alisin buna cunku burasi Moskova :) Kapilar acildiktan sonra yine kirmizi trene biniceksiniz. Biletlerin bir numarasi yok o yuzden istediginiz vagona oturabilirsiniz. Yanlis bilmiyorsam sadece ilk iki vagon business class, onun disinda istediginiz vagona binebilirsiniz demek lazim. Ayrica hem istasyonda hem de trenin icinde ingilizce anons yapiliyor.O yuzden korkmaniza gerek yok :) Bilet fiyatlari 350 Rub. Yolculuk yaklasik olarak 30-35 dk suruyor. 
Peki Aeroexpress'den indikten sonra ne yapmaniz gerekiyor hemen saginizdaki yuruyen merdivenlerden yukari cikin. Bu arada unutmadan biletinizi mutlaka saklamaniz gerekiyor cunku istasyondan cikip havalimanina girebilmek icin onlari okutup gecis yapmaniz gerekiyor. Biletinizi okutup gecisinizi yaptiktan sonra soldan devam etmeniz gerekiyor. International flight lar soldan devam ediyor, saga giderseniz yanlis olur. Zaten levhasinida gorursunuz. Sonra yine sola dogru 'Exit to airport' yazisini goreceksiniz. Bu aslinda havalimanina gider manasinda yazilmis,ilk anda anlasildigi gibi havalimanindan cikiyorum gibi dusunmeyin :) oradaki yuruyen merdivenleri takip ettikten sonra binanin disina cikmis oluyorsunuz. Karsiya gecip sag taraftaki A terminaline dogru gidin. Bagajlarinizi x-ray den gecirip havalimanina girdikten sonra yukari kata cikmaniz gerekiyor. Etrafta pek yazi yok varsa da anlasilir degil ama geldiginiz kat 'Moskova'ya gelis' ust kat ise 'Istanbul'a gidis'. yukari kata ciktiktan sonra THY bankolari sag tarafta yer aliyor. Hadi bakalim hayirli ugurlu olsun. Check-in'e kadar gelmeyi basardiniz.

Herkese iyi yolculuklar :)

Not:Yukari anlattigim metro ve tren istasyonlarini asagidkai semadan daha net gorebilirsiniz
Metro Map with Aeroexpress Lines

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...