22 Temmuz 2012 Pazar

Bolshoi Theatre

Merhabalar

Moskova'nin daha dogrusu Rusya'nin baleye, edebiyata kisacasi sanata olan katkisini bilmeyen yoktur. Simdi sizlere muhtesem bir Theatre'den bahsetmek istiyorum. 'Bolshoi Theatre'

Moskova'ya geldiginiz mutlaka ama mutlaka gidip bir bale seyretmeniz gereken yer. Ihtisamina, gorkemine bayilacaksiniz adeta buyuleneceksiniz. Dogal olarak fiyatlari biraz pahali ama o deneyimi yasamak herseye degiyor. Evet isterseniz icini muze kapsaminda gezebilirsiniz ama ancak orada bir performans izlemeden gercek havasini koklayamazsiniz.

Dis gorunumu bile basli baslina insani etkilemeye yetiyor.


Biraz da turistik bilgilere gelicek olursak , Boshoi Theater aslen 1776 yilinda acildi, ama birkac yangin atlattiktan sonra bugunku haline 1856 yilinda geldi, o gunden bugune de buyuk performanslari agirlamaya devam ediyor. Buyuk performanslar demisken Tchaikovsky'nin unlu eseri 'Swan Lake' (Kugu Golu) 1877 yilinda galasini burada yapmistir.


Binanin dis cephesinde ust kisminda yer alan  neoclasic yapilara bakacak olursak Melekler tarafindan tasininan Apollo'nun ( Yunan muzik ve isigin tanrisi olan) liri'nin tasvirinine rastlariz.


Ayni zamanda melekli figurun ust kismina baktigimiz da ise Apollo'nun gunesi gokyuzune tasidigi savas arabasini goruyoruz. (Bu yapi 1826'daki orjinal binadan korunmustur.)


Ana sahne'den birkac goruntu


















Fotografin ortasinda yer alan 'Royal Box' kismi sovyetler zamaninda ortadan kaldirimisti, o zaman ki dusunce anlayisina ters oldugu icin ama sonradan yeniden insa edildi.



Simdi de izledigim 'Romeo ve Juliet' balesinden birakac goruntu

 





Bu deneyimi yasamadan Moskova'dan donmeyin derim :)

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...